Haber Karaisalı | Karaisalı Haber 07 Eylül 2024
KARAISALI
Anasayfa » Uncategorized » Gündem » Karaisalı’da “Vakıf sorunu” köylüleri mağdur ediyor

Karaisalı’da “Vakıf sorunu” köylüleri mağdur ediyor

  • 11 Temmuz 2024
REKLAM ALANI
Karaisalı’da “Vakıf sorunu” köylüleri mağdur ediyor

Karaisalı ilçesinde Kızıldağ Yaylası dahil olmak üzere toplamda 15 köyde bulunan vakıf arazilerinde ikamet eden bir çok vatandaş işgalci durumuna düşürüldü. Aşağıbelemedik, Aşağıyirikler, Çevlik, Çukur, Gildirli, Gülüşlü, Karakılıç, Maraşlı, Nergizlik ve buralara bağlantılı olan köylerin elektrik ve su aboneliği alamadığı ileri sürülürken, bu bölgelerde inşaat yapılamadığı kaydedildi.

1550’li yıllarda hüküm süren Ramazanoğulları beyi Piri Mehmet bey döneminde Kızıldağ Yaylası, Karaisalı’nın 15 köyü, Pozantı’nın 6 köyü Adana’da eğitim gören öğrenciler adına vakfedildi. Yıllar içerisinde beylik sona erince vakıf arazileri Ramazanoğlu ailesi tarafından gelirleri kendi aralarında paylaştırılmak üzere ranta dönüştürüldü. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte vakıflar devletleştirilip daha sonraki yıllarda arazilerin halka dağıtıldığı ifade edildi.

1936 tarihli tapu kadastro belgelerine göre ise parselleme yapıldığı ve halka tabularınım dağıtıldığı ve 1985 yılına kadar bu arazilerin halk tarafından kullanıldığı aktarıldı.

1985 yılında vakıflar genel müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte mirasçısı kalmadığı tespit edilince Vakıflar Genel Müdürlüğünce mazbut vakıf olarak işletilmeye başlandığı bu tarihten itibaren vakıflar genel müdürlüğü kurulduğu dönemdeki vakıf senetlerini belge olarak sunarak mahkemeler kanalıyla vatandaşa dağıtılan tapuları iptal ettirmeye ve arazileri tekrar almaya başladığı belirtildi.

Aynı zamanda mahkeme kararıyla Ramazanoğlu sulasine mensup olduğunu ispat edenler vakıflar üzerinden pay alırken, bu durumda Karaisalı merkez ve 15 köyü Pozantı’daki 6 köy ve Kızıldağ Yaylası’nda ikamet edenler işgalci durumuna düşürüldüğü tespit edildi.

SÖZLER VERİLDİ, TUTULMADI
Uzun yıllardan bu yana Karaisalı gündemini işgal eden söz konusu duruma dönemlerin belediye başkanları, kaymakamları, valileri ve milletvekilleri çözüm için söz verdikleri halde herhangi bir adım hala atılamadı. Vatandaşlar konuyla ilgili çözüm beklediklerini kaydederek, mağdur olduklarını dile getirdi.

BAŞKAN ŞİMŞEK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
31 Mart yerel seçimlerinde Karaisalı Belediye Başkanı seçilen Bekir Şimşek, seçim döneminde Kızıldağ Yaylası’ndaki tapu sorununa son vereceklerini söylemişti. Başkan Şimşek, konuyla ilgili temaslarını sürdürmeye devam ederken hummalı bir çalışma gerçekleştirdiği öğrenildi. Geçtiğimiz aylarda ise Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ilçeye gelerek bir dizi görüşmeler gerçekleştirildi. Söz konusu mülkiyet sorunu ile ilgili bilgi alışverişleri yapıldı.

Haber Kaynağı: Güven Özgül/Salbaş Haber Ajansı

Etiketler:

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz